Salonic – o surpriză plăcută

Știam că s-a inaugrat cursa Iași – Salonic cu WizzAir, dar nu am luat în calcul acestă destinație până când nu mi-a zis un amic umblător că și-a luat bilete de avion către Salonic la un preț bun. Recunosc că  nu am dat mare importanță atunci, dar ulterior am intrat să verific ce prețuri sunt și am luat 2 bilete dus întors cu 295 lei pentru începutul lui noiembrie.

Deși nu am plecat cu mari așteptări, orașul ne-a surprins plăcut, iar în rândurile ce urmează o să povestesc despre destinație.

Salonicul este al doilea oraș ca populație din Grecia, situat la malul Egeei, la sub 2 ore de zbor de Iași, iar odată ajuns în oraș observi foarte mulți tineri, deoarece este un oraș universitar.

Cum ajungi de la aeroport în oraș? 

Poți lua un taxi sau poți lua autobuzul care te va lăsa în centrul orașului. Noi am optat pentru autobuz, costul unei călătorii fiind de 0.60 Euro pe sens, iar stația este situată fix la ieșirea din terminal. Biletul îl cumperi de la toneta din stație, iar călătoria până în centru v-a dura undeva la 30-45 de minute, în funcție de trafic. Nu vă așteptați să fie autocare, sunt autobuze simple de transport în comun, fiind destul de aglomerate.

Vremea a fost faină, ziua aveam temperaturi de peste 20°C, iar noaptea nu au fost mai puțin de 10°. Verificați prognoza cu câteva zile înainte de plecare, deoarece șansele de ploaie cresc odată cu apropierea iernii. Dacă mergeți în toamnă ca noi, este bine să vă puneți în bagaj o geacă de toamnă și un hanorac.

Cazările în Salonic au prețuri bune, un hotel 3* decent, amplasat în centru fiind undeva la 30-40 Euro pe noapte. Noi am ales să stăm într-un apartament luat de pe Airbnb, situat la 10 minute de mers pe jos de centru, pentru a lua contact și cu partea mai puțin turistică a orașului.

Prețurile în Salonic sunt acceptabile, chiar și în centru, bineînteles excepție făcând unitățile de lux. Un mic dejun tradițional, luat în cartier, pentru 2 persoane e undeva la 6-7 Euro, iar pentru un prânz sau o cină nu am plătit mai mult de 40 de euro, media fiind undeva la 30 de Euro cu tot cu bacșis și băuturi. Porțiile sunt mari, desertul deobicei este din partea casei, iar mâncarea este delicioasă(urmează și un articol „Unde să mănânci în Salonic”). De asemenea, cel puțin în extrasezon, întrările la diverse obiective turistice sunt gratuite.

Ce să vizitezi în Salonic?

Majoritatea obiectivelor turistice sunt în centru, iar distanțele dintre ele pot fi parcurse pe jos.  Iată 6 recomandări pentru vizitat:

  1. Piațeta Aristotel, este cea mai frumoasă piațetă din oraș, fiind înconjurată de clădiri estetice. Seara, piațeta prinde viață, datorită teraselor situate de o parte și de alta, care se umplu de turiști și localnici. De aici puteți continua cu o plimbare pe faleză, iar când obosiți vă puteți retrage la un pahar de retsina la o tavernă sau puteți lua loc pe o bancă și ascultați marea.
  2. Biserica Sf. Dumitru, care este situată la 10 minute de Piațeta Aristotel, fiind una dintre cele mai vechi biserici din oraș. În perioada ocupației bizantine a servit drept moschee, iar începând cu 1912 a redevenit biserică. În drum spre biserică se află veți găsi și ruinele Forumului Roman.
  3. Turnul Alb, este situat pe faleză și se poate vizita. În interior adăpostește diverse expoziții, iar de sus vă puteți bucura de o priveliște asupra zonei de faleză.
  4. Rotunda, una dintre cele mai vechi clădiri din oraș, construită în 304. La interior se remarcă prin mozaicurile unice.
  5. Urcați în Turnul Televiziunii dacă doriți o panoramă completă asupra orașului. La etaj este amenajat un mic resturant, zona de mese rotindu-se  complet în aproximativ o oră și 20 de minute, ceea ce vă oferă o panoramă completă fără a vă ridica de la masă. Și ca pozele să fie și mai atractive, mergeți atunci când soarele se pregătește să apună.
  6. Plin de culoare, fost centru al comerțului cu ulei de măsline Cartierul Ladadika trebuie trecut pe lista de obiectivelor de vizitat. Tavernele, muzica live și voia bună, sunt gata să vă introducă în atmosfera tipic grecească.

Concluzie

Dacă vrei un city break ieftin, Salonicul este o opțiune de luat în calcul. Prețurile sunt accesibile, ai destule obiective de vizitat pentru 2-3 zile, seara dacă vrei mai multă agitație poți alege unul din pub-urile și poți face kilometri buni dacă vrei să iei la pas toate străzile.

Tags: , , ,

Related Article

0 Comments

Leave a Comment